Monday, December 26, 2011

Xde..title..hehe...

Assalamualaikum....lama btol xupdate blog...last aritue tu bln 8..bkn ape kemalasan melanda diri..hehe...tapi arinie tiba2 nk update blog pulak...angin rajin tgh melanda..baik cpt taip klau x dtg angin malas ...haha..maybe blog terakhir utk thun 2011...:)

"Pejam celik pejam celik" dh nk masuk 2012..masa berlalu begitu pantas... dan tanggal 6/7/11 merupakan detik2 kesedihan kerana terpakse meninggalkn puncak alam..tmpt aku study selama setahun..sedih mmg sedih..meninggalkn kwn2 yg dah sehati sejiwa..tpi nk wt mcm mne,nk xnk kene prgi jgk...huhu..

11/7/11 merupakan detik permulaan hidup aku sebagai pelajar di tmpt baru iaitu di Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu,KL...(IPGKBM)
Nak story skit ar masa first time jejakan kaki dkt IPG tue...
First time dftr hostel, masuk je dh rse mcm hostel kegelapan..HAHA..bkn ape tmpt ye masa first masuk agak gelap..mcm hospital..dlm hati bleh ker aku duduk dlm hostel ni... nk prgi buang air pon takut...puya lah nervaous tahap gaban...kih3..

And then jmpa ar kwn2 housemate ade dari sabah,nogori smbilan,johor...mula2 malu2 dn segan2..tapi dh lama2 ok ar...klau dekat Uitm puncak alam rmai kwn kls dri kelantan,terengganu,kedah tpi klau kt IPG rmai kwn dri sabah sarawak...kire ye beruntung ar dpt rmai kwn berlainan ngeri..hehe..

18/11/11 tamatlah sem1 di IPG..mmg masa berlalu begitu pantas..kire ye dh 5 bulan dh tinggalkn puncak alam...dn 4 bln dh di IPG..
Harap2 next sem dpt mengharungi segala cabaran dan dugaan dgn tabah..InsyaAllah...

Ok..sini ade tinggalkn beberapa pic..jom checked out!!!!!

Tmpt study dulu..UITM PUNCAK ALAM..:D




*Tangga terbaik*..haha...






*kwn2 u*

Tmpt skrg study IPGKBM..:)


*Bilik hostel*


*Baju korporat IPG*


*Pemandangan depan hostel*





*Gambar kawan kls*

ok..tu sje utk coretan blog kali ni..InsyaAllah klau ade masa akan diupdate lgi..
wassalam..:)

Saturday, August 20, 2011

SALAM TERAKHIR

Firstly...dh lme xupdate blog...so tibe2 rse nk update psal TOPIC diatas!!!!!! SALAM TERAKHIR?????Apekah bendeye tue?????hehe..sbnrye xde pape pon..sje bikin GEMPAK dan KONTROVERSI je..so, Dibwh nie kite ade tinggalkn video yg akhirye sempat disiapkn secare senyap2 tnpe pengetahuan housemateku iaitu paah,umi,amalina...dn utk KECHIK soey erk gmbr ko xde dlmn video tue..sbb kite ambil gmbr yg lme2 puya..ko kn pendatang BARU..hehe.. .. Anyway harap korang enjoy dgn VIDEO KENANGAN dri kite..dn sekali lagi nk mintak maaf klau ade terkasr bhse,hutang xbyer ker..hihi..OK ar tu sje..Lastly Doakn kejayaanku disne..PEACE:)


Let's Move on !!!!!!




video


Friday, May 20, 2011

KEHIDUPAN BILE YE PRAKTIKAL

Rase dh lame xupdate status kt blog ni..mne xye sibuk dgn praktikal je..hari nie rase nk update blog ar...tpi nk update psal ape erk????
Ha!!!!apelgi psal praktikal ar..semenjk 2 mggu praktikal dkt hospital kajang ni kaki2rse sakit2,xckup tidur dgn kene bgun SEawal pukul 4 pgi..aishh...ni lah akibatnye klau dh lme xpraktikal..last praktikal pon bln 1 aritue..
bUt...never mind..tpi byk advantage yg dpt..yg paling xleh lupakn FIRST TIME wt Dressing kt patient yg btol2 org..selalu ye wt kt ank patung je..dpn CI pulak tue ..mengelelabah + menggeletar + nervous =????...haha..so kesimpulnye byk ar kene tegur dgn CI..hihi..lps ni teringin nk inject2 org pulak..haha..

Thursday, April 7, 2011

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA=)









bermulanya bile check guna SMS ..ayat yg ditulis
HAZLIN BINTI HARIS
NO I/C 92031301****
TEMPAT DI MASJID TANAH,MELAKA..
Tahniah sbb anda terpilih ke PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA SIRI7/KUMP2..

MUla2 dpt thu mmg rasa....rasa smpai xterasa ar..haha..mcm2 dh pkir2..pkir mcm mne kwn2 dkt sne???ok x???boleh sesuaikn diri dkt sne x???..lps je kuar results SPM 2009 prepare brg2 nk prgi..

27/3/2009
Prgi bustain batu pahat utk dftr dan naik bas PLKN yg disediakn..nasib mmg kurang elok kwn2 sklh xde dpt yg sama so terpksa ar dok dgn bdk yg xknl..kira2 2 jam dri Johor ke Melaka smpai jgk akhirnya..mula2 masuk dkt kwsn kem PLKN tu mmg cuak ar mne x ye kem tu dh ar jauh dri bndr lps2 bertnah merah dn dh mcm kwsn hutan..dgn pokok kelapa sawit..
Smpai2 check brg dn ditakdirkn dpt KOMPENI ALPHA..

Tpi mula2 smpai mmg xrasa best ar tpi bile dh lme2 rasa seronok sbb dpt kwn2 yg sporting dn jurulatih2 yg sporting dn ade jga yg garang..hihi..dkt sne mmg dpt belajar byk pasal Kebudayaan,Patriotik,dn lain2..yg pling syok dpt naik flying fox,kayak,bljr pasang khemah masok hutan dn byk lgi ar..

Tpi yg xsyoknya kene dikuarantinkn sbb disyaki H1N1..masa tu mmg xcya ar..ye ar demam biase jer kot smpai tahan dkt 1@2 mggu..mmg bosan ar..xleh kuar2 dri blik kuarantin tue..
lps2.. hampir 3 bln kiteorg dkt kem tu..kiteorg ade mjlis penutup..setiap kompeni msti wt satu persmbhan.. kiteorg puya kompeni wt pasal Lagu2 dn kisah2 P.Ramlee..mmg syok dn kelakar ar..salah satu ye berlakon watak jembalang dlm cite aci2 buka pintu..mmg kelakar ar..

12/6/2009..
tamat sudah latihan PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA SIRI7/KUMP2..
so kpd2 kwn2 plkn.. memory dgn korang insyallah xkn lupakn..

~ ALPHA KILAT SATRIA~




cube teka manakah saye????hehe






















>




Tuesday, April 5, 2011

Wat pertama kali xdtg kls..rasa mcm pelik jer..hihi..ye ar mne xye pelajar dekan xdtg kls..HAHAHA..tpi xpe ar sekali sekala KOT..relek2 sudah..haha..
lps xprgi kls ape lgi perkra pertma yg dibuat fb dn update blog ar..even dkt my brain ni byk problem..salah satuye dok pkir psal bile ar cek nk bertmu jdoh erk...haha..
actually sbnrnya..aikk..dh actually sbnrnya ape puya blog ar..haha suke rosakn bhsa kebangsaan..huhu..sbnrnya kt kepla ni tgh pkir psal exam nie..fuhh..dgn jdual yg pdat..rsa mcm xleh pdat lgi ker..tpi nk wt mcm mne terpksa ar cek ambik jdual tu dn renung-renungkn..HIHI..
ermmm..pkir2 demi pkirkn psal masa depan..cabaran tue terpksa dihadapi..bak kata perpatah

"BERSUSAH-SUSAH DULU PENDAPATAN
BERSENANG-SENANG DI KEMUDIAN HARI.."

~pepatah yg perlu direnung-renungkn..~

Sunday, April 3, 2011

TEAM NURSING FUTSAL HS110 IS THE BEST!!!

Hari nie perlawanan team nursing futsal...walaupon xmasuk bertanding tpi dtg bgi sokongan kira ok ar..kpd kwn2 walaupon korang tewas tpi it's ok sbb korang sume dh lawan berhabis-habisan...("KALAH MATI")..Caya ar korang...Mmg berbangga ar dgn korang sume..klau ade game lgi kite boleh masuk dn make sure kitesume akan menang...

TEAM NURSING FUTSAL HS110 IS THE BEST!!!!!!!

Saturday, April 2, 2011




ALLAH MEMANGGIL KITA HANYA 3 KALI SAJA SEUMUR HIDUP

Ibu berkata... * Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup* Keningku berkerut.... ....'Sedikit sekali Allah memanggil kita..?' Ibu tersenyum. 'Iya, tahu tidak apa saja 3 panggilan itu..?' Saya menggelengkan kepala.

1) 'Panggilan pertama adalah Azan, ujar Ibu.



'Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak 'cepat marah' akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak solat sama sekali karena malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmat Nya, masih memberikan kebahagiaan bagi umat Nya, baik umat Nya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak. Allah hanya akan membalas umat Nya ketika hari Kiamat nanti'. Saya terpaku.... . .mata saya berkaca-kaca. Terbayang saya masih melambatkan solat kerana meeting lah, mengajar lah, dan lain lain. Masya Allah.......

Ibu melanjutkan,

2) Panggilan yang kedua adalah Panggilan Umrah / Haji Panggilan ini bersifat halus.



Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya 'bergiliran' . Hamba yang satu mendapatkan kesempatan yang berbeda dengan hamba yang lain. Jalan nya bermacam-macam. Yang tidak punya wang menjadi punya wang, yang tidak merencanakan, ternyata akan pergi, ada yang memang merencanakan dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan 'Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan', sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu'. Mata saya semakin berkaca-kaca. ........Subhanallah...... .saya datang menjawab panggilan Allah lebih cepat dari yang saya rancangkan.. ...Alhamdulillah...


3) 'Dan panggilan ke-3', lanjut Ibu, 'adalah KEMATIAN.




Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kematian, Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal soleh. Kerana itu , manfaatkan waktumu sebaik-baiknya. .. Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah.... .......Insya Allah surga adalah balasannya.. ...'


Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra, Rasulullah Saw bersabda: *Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi. Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?' Huraisy pun menjawab, 'Aku mau mencari lima orang:


• 'Pertama, orang yang meninggalkan solat

• Kedua, orang yang tidak mau keluarkan zakat

• Ketiga, orang yang durhaka kepada ibu dan bapanya.

• Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid.

• Kelima, orang yang suka minum arak.